30. huhtikuuta 2012

Papilta kysyttyä

Onko papin työ kivaa? Mitä tarkoittaa XB? Naispappeja? Ehtoollispaasto?


Onko papin työ kivaa?

Se on kivaa, jos tätä sanaa saa käyttää. Se on suuri ja pyhä tehtävä.  Palvelu pappina on maailman hienoimpia tehtäviä, mutta kuten kaikessa hyvässä ja aidossa, se on myös uhri. Työksi sitä ei oikein voi kutsua. Asia on vaikea selittää. Pappi on pappi aina, ei vain "työaikana". Se ei ole harrastus siinä sivussa, vaan kokonainen elämä.

©Petri Aho

Aina ei voi olla kivaa. Pappikin välillä väsyy ja on levon tarpeessa. Perhe on suurena tukena, kuten myös ystävät. Pappia kantaa Jumala ja ihmisten esirukoukset. Ilman näitä pappi on "tyhjän päällä".

Mitä tarkoittaa XB?

XB-lyhennys juontuu Kristus nousi kuolleista sanoista kirkkoslaaviksi. Kristus nousi kuolleista -tervehdys on kirkkoslaaviksi Хрїстóсъ Bоскрéсе. Kirjainyhdistelmä X ja B siis tulee näiden sanojen ensimmäisistä kirjaimista. Kyseessä on lyhyt ytimekäs tapa julistaa, että Kristus nousi kuolleista.Naispappeja?

Ortodoksisessa kirkossa ei ole naisia pappeina. Ei myöskään diakoneina tai piispoina. Joskus kauan kauan sitten on ollut diakonissoja, "naisdiakoneja", mutta ei enää nykyään.

Kristuksen ja apostolien aikana "naispappeus" muissa uskonnoissa ei ollut mikään erikoisuus. Kristinuskossa sitä ei kuitenkaan esiintynyt. Perusperustelu varhaisena aikana oli, kuten vieläkin tänään on: "Emme ole saaneet sellaista käskyä Herralta."

Naispapin virkapuku
©Telakka

Tietenkin ymmärrän, että tämä voi vaikuttaa monen mielestä käsittämättömältä ja tasa-arvon vastaisena. Kyse ei ole tasa-arvosta. Kaikki miehet eivät ole pappeja. Eräs kirkkoisä totesikin, että "suurimmasta osasta miehistäkään" ei ole papiksi.

Pappeus ei ole "ihmisoikeus". Kenelläkään ei ole "oikeutta" pappeuteen, vaan se aina saadaan ja se palvelee kirkkoa, eikä itseään.

Ehtoollispaasto?

Osallistuminen Kristuksen ruumiista ja verestä - pyhistä lahjoista - edellyttää aina jo ennen liturgiaa tehtyä päätöstä osallistua ehtoolliseen. Tämä halu ja kaipaus on tultava ilmi tietyllä tavalla ja siksi ehtoolliselle menoa edeltää aina rukous ja paasto.

©Patriarchia.ru

Arkkipiispa Paavali (k. 1988) opasti näin.
Ajattele ehtoolliselle menoa jo ennen sitä aamua, jona menet kirkkoon, ja pyydä itsellesi oikeaa mielenlaatua, ennen kaikkea katumuksen armoa, että voisit ehtoolliselle mennessäsi vilpittömästi tunnustaa itsesi 'syntisistä ensimmäiseksi'. Valmistautuessasi henkisesti, valmista myös ruumiisi noudattamalla täydellistä paastoa sinä aamuna, jona lähdet ehtoolliskirkkoon, niin ettet syö etkä juo mitään. Kuitenkin on muistettava, ettei määräajoin otettavien lääkkeiden nauttiminen ole paaston rikkomista; kaikki tarpeellinen on tehtävä, jotta voimat riittävät kirkossa käyntiin.
Jos osallistuminen ehtoollisesta tapahtuu iltapäivällä tai illalla - esimerkiksi ennnenpyhitettyjen lahjain liturgiassa - edellytetään vähintään kuuden tunnin täydellistä paastoa (näin opasti aikanaan jo mainittu arkkipiispa Paavali ja myös Venäjän ortodoksinen kirkko).


Papilta kysyttyä -sivulla kootusti kaikki Papilta kysyttyä -kirjoitukset. Sivulla löytyy ohjeet kysymysten lähettämistä varten. Toivottavasti etsimäsi kysymys ja vastaus löytyy.