12. heinäkuuta 2012

Papilta kysyttyä 11

Miten suudella ikonia? Ortodoksinen loisteliaisuus? Nainen alttarissa? Kännykkä jumalanpalveluksessa?

Miten suudella ikonia?

Ikoneita kunnioitetaan muun muassa suutelemalla niitä. Ikonien kunnioittamisesta lisää täältä.

Ikonia ensinnäkin lähestytään rauhallisesti. Kyse ei ole pikaisesta ”moikkaamisesta”, vaan kunnioittamisesta. Ensin tehdään kaksi ristinmerkkiä kumarruksineen ja suutelun jälkeen yksi ristinmerkki kumarruksella. Toki voi myös tehdä yhden ristinmerkin ja kumartaa ennen ja jälkeen suutelun. Asia ei ole mitenkään ehdoton.

Kristuksen ikoni

Vanhan ohjeen mukaan Kristuksen, Jumalanäidin ja pyhien kasvoja ei suudella ikonissa. Kristuksen ikonissa suudellaan hänen jalkojaan, mutta jos se ei ole mahdollista suudellaan hänen kättään. Jumalanäidin ja pyhien ikoneissa suudellaan kättä. Jos on kyse Kristuksen käsittätehdystä ikonista suudellaan hiuksia. Vaikkakin ikonissa olisi monta kunnioitettavaa, ikonia suudellaan vain kerran.

Huulipunan ja huulirasvojen käyttöä on vältettävä. Jälki ikoneissa ja muissa pyhissä esineissä ei ole kovinkaan mieluinen näiden jäljiltä. Itse asiassa ikonit ja muut esineet kärsivät ajan mittaan merkittäviä vaurioita juuri näiden vuoksi.


Ortodoksinen loisteliaisuus?

Ortodoksista kirkkoa syytetään usein liiallisesta loisteliaisuudesta. Sen menoja ja pyhäkköjä pidetään jopa "prameina". Ortodoksisen kirkon pyrkimysenä ei kuitenkaan ole loisteliaisuus, vaan kauneus.

Kauneus on jotain jumalallista. Nyt ei ole kyse jostain "nätistä". 1000-luvun kertomus venäläisten käynnistä Konstantinopolissa on tunnettu tästä aiheesta. He osallistuivat Pyhän Viisauden kirkossa jumalanpalvelukseen. Omien sanojensa mukaan he eivät tienneet olivatko he taivaissa vai maan päällä. Raadollisesti ajateltuna puheeni kauneudesta saattaa kuulostaa "selittelyltä", kun ortodoksiset kirkot usein kiiltävät kilometrien päähän. Tietenkin ihmiset ovat myös pyrkineet loisteliaisuuteen ja Jumalan ylistämisen sijaan enemmänkin ylistämään itseään.

Schmemann

Tarkoitukseni ei ole selitellä, vaan selittää. Ortodoksipappi Alexander Schmemannin (k. 1983) sanat ovat ajattelemisen arvoiset:
"Odotuksen iloa ja ilon odotusta ilmaisevat laulu, jumalanpalvelusmenot ja -puvut, suitsutus ja koko tuo liturgian 'kauneus', joka niin usein on tuomittu tarpeettomana, jopa synnillisenä. Tarpeetonta se tosian on, sillä olemme 'tarpeellisuuden tuolla puolen'. Kauneus ei ole koskaan tarpeellista, toiminnallista tai hyödyllistä. Kun odottaessamme meille rakasta ihmistä panemme pöydälle kauniin liinan ja koristamme sen kynttilöin ja kukin, emme tee sitä siksi, että se olisi tarpeellista vaan rakkaudesta. Kirkko on odotusta ja iloa. Se on ortodoksisen perinteen mukaan taivas maan päällä. Se on jälleen löydetyn lapsuuden iloa, vapaata, varauksetonta ja pyyteetöntä iloa, joka yksin kykenee muuttamaan maailman."

Voinko auttaaa? Näin kysyvät monet. Huoli papista on hyvä ja lämmittää mieltä. Hieman yllättäen olen joskus vastannut: "Tuo kukkia kirkkoon." Ehkä monet ovat odottaneet avunpyyntöä jostain "hyödyllisemmästä".

Vuosituhansia ihmiset ovat halunneet antaa "vain parasta" pyhäkköihin. Niihin onkin vuosituhansien aikana kertynyt yhtä sun toista. Kaikki kiiltävä ei kuitenkaan ole kultaa. Mielenkiintoista on verrata mihin nykyaikana se "kaikkein paras" menee. Kolehtiin löytyy usein vain parisen lanttia tai vanha purkkapaketti.


Nainen alttarissa?

Nainenhan ei saa mennä alttariin? Näin usein kysytään tai kysyvästi väitetään. Pääkohdin se pitää paikkansa, vaikkakin mielikuva tästä on varmaan monella aika raju. Pari huomiota asian tiimoilta.

Alttariin menevät he jolla on joku tehtävä siellä, silloin kun heillä on joku tehtävä siellä. Kirkkosalissa voi olla vaikkapa ruokailu, mutta itse alttaritila on aina vain jumalanpalvelukseen. Ortodoksipiispa Ilarion Alfejev (s. 1966) on painokkaasti todennut.
Minkään tai kenenkään ylimääräisen ei tulisi olla alttarissa. Sinne eivät kuulu 'kunniavieraat' tai tarpeettomat esineet. Alttarissa ovat vain ne ihmiset ja esineet, joita suoranaisesti tarvitaan jumalanpalvelukseen. Alttari ei saa muuttua varastotilaksi kaikenlaiselle...
Alttarista

Ortodoksisessa kirkossa ei ole naisille alttaripalvelusta. Ei ole "naispappeutta". Muinoin on ollut diakonissoja, "naisdiakoneja", mutta syystä tai toisesta tätä ei ole enää. Alttariapulaiset ovat miespuolisia, ainakin melkein aina. Nunnaluostareissa iäkkäät nunnat ovat usein alttariapulaisina jumalanpalveluksissa.

On kuitenkin tähdennettävä, ettei kukaan ylimääräinen - ei "kunniavieraita", eikä muita, mies tai nainen - kuulu alttariin. Alttari ei ole "hengailua" varten.


Kännykkä jumalanpalveluksessa?

Vaikea tähän on mitään kirkkoisää lainata. Ei heillä ollut kännyköitä. Luulen, että asia on silti aika selvä kaikille. Pari käytännön huomiota silti.

Eräs seurakunta ilmoitti lapussa ulko-ovella: "Sulje kännykkäsi, puhu Jumalalle." Itse jätän usein puhelimen kotiin, autoon tai toimistoon. En edes ota sitä mukaan jumalanpalvelukseen. Toki joskus sitä pidän mukana, mutta aina tietenkin äänettömänä. Puhelimen voi myös sulkea kokonaan, ei maailma siitä romahda.

Puhelin pidetään siis äänettömällä. Tiedon tärkeästä puhelusta saa vaikkapa värinähälytyksellä. Tärkeällä soitolla tarkoitan soittoa sairaalasta tai jotakin muuta elämään ja kuolemaan liittyvästä. Saunan lämmityksen valmistuminen tai kahvin loppuminen eivät ole "hätäpuheluja". Puhelu puhutaan aina ulkona, eikä jumalanpalveluksen aikana myöskään lähetetä tekstiviestejä.

Jos puhelin soi, käy sammuttamassa se, äläkä leiki, ettei se ole sinun. Liian usein joutuu kuuntelemaan tovin soivaa puhelinta, kun syyllinen arastelee "paljastamasta" itseään. Sellaista sattuu, mene ja sulje puhelin. Ei kukaan suutu.

Konevitsan luostari kirkko
©Pietari Tuomela

Maailmanmenolla ja -hälyllä on oma "kuuluvuutensa". Jumalanpalvelus on paikka, missä on ihan eri "kuuluvuus". On hyvä olla paikkoja, missä on tätä toistakin "kuuluvuutta" ja paikkoja missä ei edes kännykällä pärjää.


Papilta kysyttyä -sivulla kootusti kaikki Papilta kysyttyä -kirjoitukset. Sivulla löytyy ohjeet kysymysten lähettämistä varten. Toivottavasti etsimäsi kysymys ja vastaus löytyy.