Rukouksesta

Liian helposti ihminen unohtaa, että rukous ja hengellinen elämä laajemmin on luonnollinen osa elämää, läsnä kuten hengitys tai hammasärky. Toki sen poissaolo ei heti ole havaittavissa elämässä. Arki rullaa, kuten normaalisti, vaikkei rukoile...

Sana papilta -blogissa on useita blogikirjoituksia rukouksesta tai hengellisestä elämästä. Tällä sivulla ne esitetään kootusti.

Ihminen ei elä "yksin leivästä". Väittäisin, että tämä toinenlainen "nälkä" on luonnollista ihmiselle. Se on itse asiassa ihmisyyden merkki. Ihminen tarvitsee myös hengenravintoa, hyvinkin laajassa mielessä. Välittämistä, ystävyyttä ja paljon muuta. Rukoustakin.

Yleisesityksen rukouksesta saa Rukouksesta -blogikirjoituksesta.

Jumalaa ei ole
©Pravmir.ru
Monta vuotta sitten tuli minua tapaamaan eräs mies. Hän pyysi minua näyttämään hänelle Jumalan. Sanoin hänelle, että en voi...
Metropoliitta Antoni Bloom (k. 2003) kirjoitti ja puhui paljon rukouksesta. Erityisen pidetty on hänen Rukouskoulu -kirjansa (1976).

Sana papilta -blogissa Rukouskoulu -kirjan (1976) lukuja on esitelty kirjoituksissa Jumala on poissa, Kolkutus ovelle, Sisintä kohti, Ajan hallinta ja Jumalan puhutteleminen.
Etsimisessäsi olet saanut kokea tuskaa, hätää, toivoa, odotusta - kaikki inhimillisiä tunteita. Jumala on ollut sinulle kaivattu, hän on ollut turhauttava. Hän on ollut se, jota kaipaat, ja se, jota vihaat, koska hän pakenee sinua. Hän on ollut se, jota rakastat yli kaiken, jota ilman et voi elää mutta jolle et voi antaa anteeksi, koska hän ei vastaa sinulle. Ja hän on ollut sinulle paljon muuta. 
Tästä etsinnästä pelkistyy vähitellen sanoja, jotka voit lausua Jumalalle omasta kokemuksestasi... 
Löydät sanoja, jotka ovat omiasi. Saatat havaita, että ne ovat samoja kuin ne, joita toisetkin ovat käyttäneet, mutta ne eivät enää ole nimettömiä ja tuntemattomia sanoja, jotka ovat yhteisiä muillekin, vaan ne ovat tulleet todella sinun omiksesi. Mutta älä käytä sanoja, jotka sisältyvät vain yleisiin sanaluetteloihin, sanoja jotka eivät ole omiasi. 
Kun alat kuulla varmuusketjun liikkuvan ja tunnet, että ovi alkaa avautua, silloin astu esiin ja lausu ne sanat, jotka ovat omiasi, ja kutsu Jumalaa sillä nimellä, jonka hän on saanut itselleen sinun elämässäsi.
Pimeästä valoon, yksityiskokoelmassa
©Päivi Eronen

Rukous on jotain hyvin henkilökohtaista. Aina ei ole helppoa löytää rukouksen "sävel" tai "taajuus". Kohinaa on paljon. Blogikirjoitus Ajatuksella ja sydämellä pohtii näkemistä ja kuuntelemista.
Mitä silmät ei näe, sen sydän ymmärtää. Ainoastaan sydämellä näkee hyvin. Olen kuullut lumen satavan. Hiljaisuus puhuu. Näe pintaa syvemmälle. Sydämessä piilevät mittaamattomat syvyydet. 
Lausahduksia on tuhansia. Ihmisviisauden kokoelmista niitä löytyy yllin kyllin. Niissä on suurta viisautta. Latteuden vaarakin on toki olemassa, ja myös tunteellisuuden. Ne yrittävät kuvata tapaa lähestyä maailmaa. Erityisesti muistuttaa tavasta lähestyä maailmaa huomioiden sen kaikkinensa. Ensiaskeleessa uskon tiellä on myös paljon tätä. Oivallus, pitkän tai lyhyen etsimisen jälkeen on ensimerkki "silmien" avautumisesta. 
Kokemus on tärkeä osa uskoa. Mukana pelissä on tietenkin tunteet ja myös järki. Elämä kaikkineensa. Usko nojaa siis kokemukseen, muttei välttämättä kokemuksiin, muistutti viisaasti eräs ortodoksipiispa.
Aavistellen...